Technológia

Fenséges profilok az új Hamerling homlokzatán

1/18

Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával

?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
	Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
?>
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
1/18

Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával

Fenséges profilok az új Hamerling homlokzatán
Technológia

Fenséges profilok az új Hamerling homlokzatán

2020.05.13. 15:38

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Bécs

Építészek, alkotók:
Karl Stigler, Marazzi + Paul, Viktor SIedek

Cég, szervezet:
Austrotherm

Termék, technológia:
homlokzatszigetelés

Címkék:
felújítás, ingatlanfejlesztés, műemlék

Történelmi értékkel bíró épületet alakítottak innovatív lakóépületté a bécsi Hamerlingparkban. Az Osztrák-Magyar Monarchia korából származó architektúra homlokzatát gondos munkával állították helyre, a projektben pedig az Austrotherm homlokzatprofil elemeit használták fel. (x)

Az épület hatalmas tömege, két tágas oldalsó szárnya karakteresen határozza meg a hamerlingplatzi látképet. A házat Viktor Siedek és Karl Stigler építette a századfordulón, és mai napig a monarchia aranykorára emlékezteti az embereket. Az épület különleges helyet foglal el Bécs történelmében, hiszen a Meteorológiai és Földmérési Hivatal székhelye volt.

Az üres épületet újradefiniálták a nyugodt parkos környezetben: luxus apartmanokat és egy nyugdíjas otthont hoztak létre a hasznosítható 20000 m2-en. Az épületet teljesen kiürítették és két tetőtéri emelettel bővítették.

Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
16/18
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával

Ennek még a császár is örülne

Bécs nyolcadik kerületére műemléki előírások vonatkoznak, ezért a felújítás során vissza kellett állítani a homlokzat eredeti megjelenését, mely nagyon nemes feladat volt az Austrotherm szakemberei számára. A faszerkezetre ragasztott párkány 850 mm magas és 900 mm a kiülése.  A homlokzati profilt árnyék horonnyal osztották két részre, hogy a különféle anyagok dilatációs mozgása ne okozzon repedéseket a homlokzaton.

Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával
15/18
Fotó: Az Austrotherm hozzájárulásával

Ablakkeretezések, övpárkányok, profilok és zárókövek is díszítik az új Hamerling homlokzatát. Az emeleti részen csap-hornyos profilokat alkalmaztak, míg az alsó részen sima hornyolt homlokzatot alakítottak ki.

Projekt adatok:

Das Hamerling, 1080 Bécs

Megrendelő: Soravia Real Estate Development, Austrian Real Estate Development GmbH

Építészek: Marazzi + Paul

Generálkivitelő: Strabag, Swietelstry

Gyártó: Rieger Bau, Pöllau


Használt termékek:

Austrotherm homlokzati profilok 7000 m

Zárókövek: 448 darab

Austrotherm Lépéshang-szigetelő lemezek

 Austrotherm EPS 100

 Austrotherm EPS 150

 Austrotherm XPS TOP P

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk