Épülettervek/Hallgatói terv

Búvár kiképzőközpont a Francia-öbölben – Futó Patrik diplomamunkája

1/9

Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik

?>
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
?>
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
?>
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
?>
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
?>
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
?>
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
?>
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
?>
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
?>
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
1/9

Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik

Búvár kiképzőközpont a Francia-öbölben – Futó Patrik diplomamunkája
Épülettervek/Hallgatói terv

Búvár kiképzőközpont a Francia-öbölben – Futó Patrik diplomamunkája

2020.09.17. 15:06
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Csepel, Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Futó Patrik

Cég, szervezet:
Szent István Egyetem

Búvár kiképzőközpont

Tervezés éve:
2020

Stáblista

Építész tervező: Futó Patrik

Építész konzulens: Mizsei Anett

Statikus konzulens: Horváth Katalin

Egyetem: Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Dosszié:

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

Hazánkban jelenleg nincs olyan bázis, ahol az ipari és hadi búvárok megfelelő körülmények között tudnának felkészülni. Ebből kiindulva Futó Patrik mester szakos diplomamunkájában egy búvár kiképzőközpontot tervezett Csepel északi részére, a Francia-öbölbe. 

„Ha életünk során csak egyszer tudunk segíteni, már megérte, hogy vagyunk."
Szathmári Zsolt

Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
1/9
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik

Az 1930-as években mesterségesen hozták létre az öbölt kikötői célokra, melyet azóta sem hasznosítottak. Azért esett a választásom erre a témára, mert ma Magyarországon szükség van egy olyan bázisra, ahol az ipari és hadi búvárok megfelelő körülmények között tudjanak felkészülni és gyakorolni. Az öböl közelsége is fontos szerepet tölt be, mert valódi körülmények között tehetik próbára magukat a búvárok.

Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
3/9
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik

A tervezés első lépéseként megvizsgáltam a szomszédos épületek elhelyezkedését és megpróbáltam tengelyekkel összekötni ezeket. Ezután következő lépésként fontos volt a napozási irányok tanulmányozása, amely meghatározta a helyiségek kapcsolatát. Az alapgondolatom az volt, hogy a búvár maga az épület, és az embert körülvevő, nehéz felszerelés az épületen egy hangsúlyos, perforált homlokzatburkolatként jelenik meg, ami egyben a védelmet is szimbolizálja.

Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik
6/9
Búvár kiképző központ - építész: Futó Patrik

A burkolat körbeveszi az épületet, viszont északi oldalról zárt a homlokzat, hiszen innen nem szükséges az épület árnyékolása, ezért ez szálcement borítást kapott. A perforált burkolat mögött már üvegfelületek jelennek meg, így elegendő fény szűrődik be az épületbe.

A búvár kiképző központ kétszintes, a földszinten helyezkedik el a bejárat, a recepció, a medence tér, az emeleten pedig a kiszolgáló helyiségek, az előadótér található.

Futó Patrik

 

Szerk.: Sütöri Laura

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk