Budapesti Építész Kamara 1088 Budapest Ötpacsirta u. 2. Tel.: 318-2444, 338-2775 Fax: -
  e-mail: bek@bek.hu

K e r e s é s
 
 
F ó r u m
 
 
G a l é r i a
 
 
A l k o t á s ok
 
 
S a j t ó l á d a
 
 
K é r d é s e k -
v á l a s z o k
 
 
H o n l a p -
t é r k é p
 
Budapesti Építészkamara Facbook oldala
F r i s s    h í r e k H í r l e v e l e k H í r a r c h í v u m H a n g a n y a g o k
Adótanácsok Jogi tanácsok Sajtófigyelő Állás keres-kínál
MÉSZ
Jössz-MÉSZ építészettörténeti sorozat 2018. június 7.

Örömmel értesítjük, hogy folytatódik a Magyar Építőművészek Szövetségének Jössz-Mész építészettörténeti sorozata – következő sétánk helyszíne Újlipótváros.

Korok és stílusok - A sokarcú Újlipótváros
Sétavezető: Maczó Balázs művészettörténész

Újlipótváros neve hallatán manapság legtöbbünknek az 1930-as évek modernizmusa jut az eszébe. Pedig a városrész építészete és várostörténeti múltja ennél lényegesen sokrétűbb.
Sétánk során kis területen járunk majd, és több mint egy fél évszázad építészeti és várostervezői gyakorlatát tekintjük át.
A 19. század második felében Újlipótváros még kietlen külváros volt, ahol egy-két ipari épület árnyékában zömében mezőgazdasági termelés folyt. A század végén épültek fel az első bérházak, amelyek a kor tervezői gyakorlatának megfelelően zártudvaros, körgangos beépítésűek voltak és a historizmus stílusjegyeit ismerhetjük fel a homlokzatokon. A 20. század legelején gombamódra szaporodtak az épületek a Váci úttal párhuzamos utcákban. A szecessziós épületek karakteres arculatot kölcsönöztek az új városrésznek. Az 1910-es években nagy remények születtek, hogy a terület a főváros legelegánsabb része legyen. A kor talán legnagyobb "luxus lakópark" beruházása készült el 3 év alatt a mai Jászai Mari téren: a Palatinus házaknak nevezett épületcsoport telek- és építéstörténete önmagában is egy nagyon izgalmas história. A vesztes első világháború a nagyreményű terveket azonban megakasztotta. A háború utáni várostervezés újjáéledésének egyik korai példája szintén itt, az Újlipótvárosban valósult meg. Az 1920-as évek végén felépült Phönix-ház nem csak a nevében különleges, de a hatalmas belső parkot körülölelő épületcsoport egy korszerűbb beépítés előnyeit mutatta. Az 1933-tól gőzerővel megindult építkezési láz közel 200 új épületet eredményezett a Duna menti városrészben. Ezek beépítésükben és stílusukban is már a modern szellemet idézték. A közvetlenül a 2. világháború előtt épült bérházak további előnye volt az is, hogy az alkalmazott építő ipari újítások, és főleg a lépcsőházak belsőépítészeti kialakítása révén messze felülmúlták a kor átlag színvonalát.

Időpont: 2018. június 10. vasárnap 10:00 óra
A találkozó helyszíne: 13. kerület, Visegrádi - Radnóti Miklós utca sarok (a parkolóban)

Tervezett időtartam: 1,5 - 2 óra
Részvételi díj: 3000 Ft (MÉSZ tagoknak ingyenes)

A séta regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: https://goo.gl/forms/YEhmN6roZV1SpcHy2

A sétáért 0,5 kreditpontot lehet kapni.
Kreditpont igényüket kérjük a regisztrációnál jelezzék!

A séta minimum 5 fővel indul.

Kérjük csatlakozzon Facebook eseményünkhöz is: https://www.facebook.com/events/143294606528964/

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Kattintson a képre a nagyításhoz!


Titkárság / Secretariat
Magyar Építőművészek Szövetsége
Association of Hungarian Architects

1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.
Tel.: +36 1 318 2444
Mobil: +36 70 614 9485
E-mail: titkar@meszorg.hu

 
Magyar Építész Kamara honlapja FUGA Budapesti Építészeti Központ epiteszforum.hu Építész Továbbképző BÉK Nívódíja 2018 BÉK Nívódíja 2017 BÉK Nívódíja 2016 BÉK Nívódíja 2015