Főoldal  
bejelentkezés bejelentkezés
regisztráció > jelentkezési lap > súgó > támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram
Műveletek Lekérdezés Lekérdezés alapadatokra az alkotás helyére tervezői adatokra beruházói adatokra műszaki és leíró adatokra

adatlap: Víziváros Office Center irodaház

Alapadatok

Víziváros Office Center - 1. kép megvalósulás éve:
2005
nyilvántartás jellege:
regisztrált
jelleg:
új
szakirány:
építészet
fajta:
igazgatási intézmény
regisztráció ideje:
2006-04-18

Tervezői adatok

felelős tervező: társtervező:
Pálfy Sándor DLA
munkatárs: munkatárs: életműért kapott díjak: 
    Ybl-díj 2006
 
    Pro Architectura díj 2004
 
    Pro Architectura díj 1997
munkatárs: munkatárs: munkatárs:
Bukta Csaba
munkatárs: munkatárs:
Fülöp Veronika
munkatárs:
Klimaj Lívia

Az alkotás helye

ország:
Magyarország
hely:
1027 Budapest
cím:
Budapest, II. Kapás utca 6-12.
helyrajzi szám:
13 757

Műszaki és leíró adatok

szintterület:
15.890 nm.
műszaki leírás:
(Ingatlanfejlesztő: ÖRAG Immobilien / Skogs, generálkivitelező: Swietelsky Kft.- mélyépítés, PORR Kft. - magasépítés)
Előzmények: Az épülettel 1998 elején kezdtünk el foglalkozni egy svéd cég megbí-zásából (Skogs Hungary), amikor a telken még három, kiürített és bontható lakóépü-let, egy metrószellőző, plusz a Csalogány/Kapás utcai sarokház állt. A biztató kezdés után (cél: ötcsillagos irodaház) fordulatos évek következtek (leállások, három külön-böző társberuházó, óvóhely, metrószellőző áthelyezése, középkori romok, öt helyett négy csillag) három komplett áttervezési körrel. A kivitelezést a Magyarországon szokásos "apró" buktatók és beruházói "huncutságok" jellemezték. Hosszú meccs volt, reméljük nem hiába.
Az építészeti koncepcióról: A Vízivárosnak ez a területe korábban egységes, intenzív beépítésű építészeti karaktert hordozott. A sűrűség a háború utáni építkezésekkel tovább fokozódott, de a kiegyensúlyozottság felborult, több öncélú, idegen testként viselkedő új épület jött létre a 70-es években.
Szigorúan követve az érvényben lévő rendezési terv előírásait (például a Csalogány és Csapláros utcákban kötelező beépítési vonal) a telken végigkígyózó, szalagszerű beépítést terveztünk több okból: az épület mérete tagolt tömeget tesz indokolttá, és minimum két, legalább közel egyenrangú bejárat szükséges, a Kapás utca szűkületé-re a beépítésnek reagálnia kell, és mindezt egy egységes, nagyvonalú építészeti koncepció keretén belül kell megoldani. A tervezett "meander" mindezeket egyetlen mozdulattal megoldja.
Ehhez a beépítéshez kellett hasonló erejű és konzekvens, a funkcióból adódó kötött-ségeket kezelni tudó homlokzati rendszer, amely a saját törvényszerűségeinek kö-vetkezetes kibontásával alkalmas valamennyi homlokzat - beleértve a különböző szögű sarkokat is - egységes, de nem unalmasan egysíkú megoldására. Ennek lé-nyege, hogy a teherhordó szerkezeti rendszer tektonikus rendje előtt megjelenik egy kéreg, amely mint egy hajlított, perforált "lemez" végigfut a szerkezet előtt, lyukasztá-sa azonban attól eltérő, és egy irányban szintenként eltolt, amivel kibillenti, és moz-gásba hozza a homlokzati felületeket.
A két sík eltérő anyagkezelése és színezése - a lehető legkevesebb anyag és szín alkalmazásával - a homlokzatok rétegeltségét hangsúlyozza és juttatja érvényre, és az ebből adódó interferencia a homlokzatoknak fegyelmezett, de mégis játékos ka-raktert ad, ami a nagy felületeket is képes kezelni.
Nem feledkeztünk meg az "ötödik" homlokzatról sem, mert az épület teteje látható a Várból. Az összes gépészetet, az összes hozzátartó szerelvénnyel két egyszerű kubusba rendeztünk össze. Ezek a tetőből kiálló felépítmények egységes fémzsalus borítást kaptak. Ugyanígy kezeltük a korábbi helyéről elhúzott, és a tetőre kivezetett METRÓ szellőzőt is.

Beruházás adatai

képek

Víziváros Office Center - 1. kép Víziváros Office Center - 2. kép Víziváros Office Center - 3. kép Víziváros Office Center - 4. kép Víziváros Office Center - 5. kép Víziváros Office Center - 6. kép Víziváros Office Center - 7. kép Víziváros Office Center - 8. kép