Főoldal  
bejelentkezés bejelentkezés
regisztráció > jelentkezési lap > súgó > támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram
Műveletek Lekérdezés Lekérdezés alapadatokra az alkotás helyére tervezői adatokra beruházói adatokra műszaki és leíró adatokra

adatlap: Light Corner irodaház

Alapadatok

Light Corner - 5. kép megvalósulás éve:
2006
nyilvántartás jellege:
regisztrált
jelleg:
új
szakirány:
építészet
fajta:
igazgatási intézmény
regisztráció ideje:
2006-04-10

Tervezői adatok

felelős tervező: társtervező: életműért kapott díjak: 
    Kossuth díj 2003
 
    Ybl-díj 1993
munkatárs: életműért kapott díjak: 
    Pro Architectura díj 2007
 
    "Az év kiemelkedő fiatal építésze" díj 2007
munkatárs: munkatárs: munkatárs:
Várkonyi Andrea
környezetrendezés: statikai tervező:

Az alkotás helye

ország:
Magyarország
hely:
1024 Budapest
cím:
Petrezselyem utca 2-8.
helyrajzi szám:
13 254

Műszaki és leíró adatok

szintterület:
15.810 nm.
műszaki leírás:
Ingatlanfejlesztő: Margit Üzletközpont Kft. (Skanska Property Hungary Kft.)
Generálkivitelező: Narva Építő Kft.
Az épület az átadással együtt a CIB Bank tulajdonába kerül, a székházban az irodák mellett bankfiók, hitelcentrum, konferenciaterem (150 fő) és étterem lesz.
Az irodaház története 1998-ban egy meghívásos tervpályázattal kezdődött, amelyen 4 magyar és 3 svéd építésziroda vett részt. A pályázat nyerteseként az Építész Stú-dió Kft. A következő év elején elkészítette az első változat engedélyezési tervét, sőt egy hosszabb szünet után a kiviteli tervezés is elkezdődött. A Skanska Property vá-ratlan beruházói döntését követően azonban 1999 végén egy másik bériroda épület (Science Park) tervezése indult, és az akkor Margit Center néven futó épület tervei a fiókba kerültek.
A munka évekkel később, 2003 végén indult újra, a Science Park két épületének be-fejezése után. A beépítés gyakorlatilag változatlan maradt (két belső udvart körülzáró "F" alak, illetve a telekhatárokat követő utcai beépítési vonalak), de minden egyéb átalakult valamilyen mértékben. Az áttervezés során az épület főbejárata bizonyult a legkeményebb diónak (egyben a saroktelek leghangsúlyosabb pontja a két utca ta-lálkozásánál), abból az ellentmondásból adódóan, hogy a sarok nem a fő irányba, a Margit körút felé néz, hanem éppen ellentétesen. Az épület egyetlen pontjára kellett "mindent" összesűrítenünk, hogy a főút felé a lehető legerősebb figyelemkeltő "jel" jelenjen meg.
A megoldást a főlépcső sarokra helyezése, toronyszerű megformálása és a főbejárat / liftblokk egység transzparenssé tétele és kismértékű "kifordítása" jelentette. Az itt megjelenő, sokemeletes függönyfalat és a mögötte lévő légteret a szabálytalan osz-tásrend, a homokfúvott üvegsávok, valamint az üveg mögött megjelenő, faágakra emlékeztető, a teret behálózó merevítőszerkezet és a panorámaliftek mozgó, este megvilágított dobozai teszik élettelivé. A telekhatártól visszahúzott homlokzati sík kisebb térbővületet hoz létre a bejárat előtt.
A külső homlokzatok tudatosan visszafogottak, a közvetlen környék modern, világhá-ború előtti épületeit (például a volt Átrium mozi - építész: Kozma Lajos) idéző sávab-lakok a horizontalitást hangsúlyozva rávezetnek a saroktoronyra. A Fényes Elek utcai szárny a földszinten árkádos kialakítású hasonló okokból.  Minden tömör felület va-kolt, egyedül a lábazat egy részén alkalmaztunk mészkövet. A mozgalmas, titáncink anyagú fémlemez tető (két iroda és egy gépészeti szárnnyal) az épület ötödik hom-lokzata. A gépészeti helyiségek egységes megjelenését a nyílások és a tömör felüle-tek előtt azonos megjelenésű, vagyis helyenként burkolatként alkalmazott zsaluszer-kezetek szolgálják.

Beruházás adatai

képek

Light Corner - 5. kép Light Corner - 1. kép Light Corner - 2. kép Light Corner - 3. kép Light Corner - 4. kép Light Corner - 6. kép Light Corner - 7. kép Light Corner - 8. kép Light Corner - 9. kép