Főoldal  
bejelentkezés bejelentkezés
regisztráció > jelentkezési lap > súgó > támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram
Műveletek Lekérdezés Lekérdezés alapadatokra az alkotás helyére tervezői adatokra beruházói adatokra műszaki és leíró adatokra

adatlap: Gresham Palota

Alapadatok

Gresham Palota Minősített alkotás megvalósulás éve:
2004
nyilvántartás jellege:
minősített
jelleg:
felújítás
szakirány:
építészet
fajta:
vendéglátó létesítmény
regisztráció ideje:
2005-11-23

Tervezői adatok

felelős tervező: munkatárs:
Fejér B. Patrick
munkatárs:
Case C. Creal
munkatárs:
Stacy McGhee
munkatárs:
Máthé Katalin
munkatárs: munkatárs:
Adam H. Omansky
munkatárs: munkatárs: munkatárs: megjegyzés a tervezéshez:
műemlék, a Világörökség része

Az alkotás helye

ország:
Magyarország
hely:
1051 Budapest
cím:
Roosevelt tér 5-6.
helyrajzi szám:
24515/1

Műszaki és leíró adatok

szakmai díjak:
 
 
Budapest Építészeti Nívódíja 2004
szintterület:
20.000 nm.
műszaki leírás:
Általános ismertetés
Az 1906-ban befejezett Gresham Életbiztosító Társaság épülete a pesti Duna-part legkarakteresebb bérpalotája. A Gresco Befektető és Vagyonkezelő Rt. tervei szerint az épületet a Four Seasons szállodalánc által üzemeltetett luxusszállodává alakították, Four Seasons Hotel, Gresham Palace, Budapest néven.
Az épület rövid története
 A Quittner Zsigmond tervei szerint megépült szecessziós palota helyén korábban a Nákó-ház állt, egy Hild tervei szerint megvalósult klasszicista stílusú épület. A londoni Gresham életbiztosító társaság 1880-ban vette meg a házat, és a kor divatja szerinti stílusban új épületet építtetett. A terveket Quittner irodája készítette, de valószínűsíthetően a Vágó testvérek komoly közreműködésével.
Az 1906-ban befejezett építkezést Mann József vezette, és a kor ismert művészeit vonták be az épület díszítőmunkáinak elkészítésébe. A szobrokat Telcs Ede, Maróti Géza és Ligeti Miklós, az üvegablakokat és mozaikokat Róth Miksa, a kerámia-díszítéseket a Zsolnay gyár készítette. A kovácsoltvas munkák Jungfer Gyula műhelyéből kerültek ki. Különleges technikai megoldásként az épületet központi porszívó rendszerrel szerelték fel.   
A világháborúnak és a gazdasági válságnak köszönhetően a Gresham életbiztosító a húszas évek közepére gyakorlatilag megszüntette magyarországi tevékenységét. Az épület leromlása azonban csak a második világháború és az azt követő államosítás után kezdődött meg. Az épület luxuslakásait állami vállalatok és új lakók vették birtokba. Az épület háborús sérüléseit nem tudták az eredeti állapotnak megfelelően kijavítani. A lakásleválasztások és az ennek betudható gondozatlanság is komoly építészeti károkat okozott.
A szálloda programja
A Four Seasons Hotel, Gresham Palace, Budapest emeletein a felújítás után összesen 179 szobaegységet helyeztek el.
A szállodaszobákon kívül a pincében kiszolgáló funkciókat telepítettek, ide került a mosoda, az előkészítő konyha a hozzá tartozó kiegészítő helyiségekkel, személyzeti öltözők, karbantartó raktárak és műhelyek, valamint az épületgépészeti berendezések egy része.
A földszinten a szálloda előcsarnoka, és az ehhez kapcsolódó recepció és iroda mellett bár, a Gresham kávéház és étterem, az ezeket kiszolgáló befejező konyha, és a passzázsból illetve az utcáról nyíló üzletek vannak. A különleges korabeli technikával készült (Luxfer-prizmaüvegfedésű) látványos fémszerkezetű üvegdonga alatt vezetett passzázs és az oda nyíló üzletek a közforgalom részére, és nem csak a szálloda vendégei számára elérhetőek.
A félemeleti szinten a földszinti étteremtől függetlenül működő bankett- és tárgyalótermek és az ehhez szükséges kisebb befejező konyha van.
A mezzanine szint passzázsra néző hátsó részére helyeztük a szálloda adminisztrációs irodáit.
Az első, második, harmadik és negyedik emeleten, csakúgy mint a tetőtér beépítésével adódó első tetőtéri szinten különböző méretű és felszereltségű szállodai szobák találhatók.
A tető kiemelkedő középső része alatt kialakuló második tetőtéri szintjére uszoda, fitness klub és szauna kerül, öltözőkkel és mosdókkal. A tetőtér egyéb részein a gépészeti funkciók kaptak helyet.
A Roosevelt tér alatt 180 állásos, monolit vasbeton szerkezetű mélygarázs épült.
A park zöldfelülete megnövekedett főként a volt felszíni parkoló megszüntetése miatt.

Az épület helyreállítása
Az épület helyreállítási programja az eredeti építészeti megjelenés visszaállítását tekintette célnak, a korszerű épületgépészeti, biztonsági, tűzrendészeti követelményeknek megfelelő kivitelben.
Az épület tömege a felújítás során nem növekedett, a tér felőli tetőidom az eredeti tetőidomnak megfelelően újjáépült. Az udvari szárnyak tetősíkját az utcai tetősíkokhoz igazítottuk.
Az épület meglévő tartószerkezeteit részben az új funkciók, részben a régi szerkezetek elégtelensége miatt kellett megerősíteni, illetve ki kellett váltani.
Homlokzatok
A kőhomlokzatok elsősorban az időjárás pusztításai, de a gondozatlanság és a háborús károk szakszerűtlen helyreállítása miatt nagyon rossz állapotba került. A helyreállítás célul tűzte ki az eredeti építészeti megjelenés visszaállítását, amit sok esetben a rongálódott kövek újrafaragását és cseréjét jelentette.
A kőhomlokzatokat előzetes próbatisztítás után letisztították. A kőhomlokzatok mozaik díszeit az eredeti állapot szerint lehetett restaurálni, a leváló részek visszabontásával, letisztításával, majd a régi és az eredeti alapján újragyártott elemek visszahelyezéésvel.
A kovácsoltvas homlokzati elemeket tisztítás és kiegészítés után lehetett visszahelyezni.
A vakolt felületeket a sérülések és ázások miatt nagyrészt már csak rekonstruálni lehetett. A bonyolult, kétszer hajlított felületek miatt a vakolatok kivitelezését díszvakolásban járatos szakemberekre bízták. A díszítmények tisztítását és kiegészítését restaurátorok végezték.
Az új tető visszaállítja az eredeti tetőfoma kiemelkedő középső csúcsát és a mostani szürke rombuszpala fedés helyett az eredetileg alkalmazott sötétszürke terméspala kerül héjazatként a tetőre. A tető fém díszeit a korabeli fényképek alapján rekonstruálni lehet. A tetőtéri szobák az attikafal mögötti ablakokon át kapnak fényt. Ezek az ablakok a tetőtéri szobák miatt szükségesek, látványuk a homlokzati megjelenés szempontjából semleges, az utcákról illetve a Roosevelt térről az attikafalak takarása miatt nem látszanak. A Duna túloldaláról nézve pedig a látvány a mostanihoz képest kedvezőbb lesz, hiszen az attika bádogszegélye helyén távolról most is egy sötét sáv jelenik meg.
A belső udvarok felől a tetősíkok a külső tetősíkkal azonosan épülnek fel, a hátsó traktus felett is. Az udvari ablakok tetősíkban fekvő ablakok lesznek.
Az épület belső díszítményei közül a pécsi Zsolnay-gyár által készített csempék pótlása bizonyult a legnehezebb feladatnak. A csempékhez alkalmazott speciális, reaktív máz kémiai összetétele ugyanis nem állt rendelkezésre. A pótlandó csempéket csak kisüzemi módszerekkel lehetett újragyártani, amit a Kamerer cég által erre a munkára összehívott kis műhelyek közös munkájával sikerült elérni.
A bombatámadásban leomlott Gresham-lépcsőház hiányzó lépcsőszakaszait újra kellett építeni. Ehhez a Reneszánsz Rt. szakemberei most is ugyanabból a ruskicai bányából szállított tömbkövet használtak, mint száz évvel ezelőtt. A korlátokat a meglévő elemek mintájára új darabokkal pótolták. A légnyomás miatt kitört ólomüveg ablakokat viszont a restaurátorművészek, Tatár Dóra és Ónodi Béla itt nem egyszerűen pótolták, hanem a meglévő osztásrendszerbe több új kompozíciót is terveztek.
méltatás:
Szalon, Magyar Építőművészet, ÉTE Építési Évkönyv

Beruházás adatai

beruházó:
Gresco Rt.
költség:
105.000.000 EUR
költség/nm.:
4.000 EUR

képek

Gresham Palota