Főoldal  
bejelentkezés bejelentkezés
regisztráció > jelentkezési lap > súgó > támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram
Műveletek Lekérdezés Lekérdezés alapadatokra az alkotás helyére tervezői adatokra beruházói adatokra műszaki és leíró adatokra

adatlap: LÁNG Sport- és Szabadidő Központ

Alapadatok

- megvalósulás éve:
2004
nyilvántartás jellege:
regisztrált
jelleg:
új
szakirány:
építészet
fajta:
sport- és szabadidő létesítmény
regisztráció ideje:
2008-01-04

Tervezői adatok

felelős tervező: életműért kapott díjak: 
    Ybl-díj 2004
 
    Pro Architectura díj 2001
munkatárs:
Palotás Artur

Az alkotás helye

ország:
Magyarország
hely:
1139 Budapest
cím:
Rozsnyai utca 4.
helyrajzi szám:
26125/13

Műszaki és leíró adatok

szintterület:
2.500 nm.
műszaki leírás:

„Láng sportcsarnok”

Előregyártott, szeparálható csarnokszerkezet min. 9,00m szabad belmagassággal, - és az azt „L” alaprajzi vonalvezetéssel, két oldalról körülölelő kétszintes kiszolgáló szárnyak.
 A csarnokszerkezet merevített acél oszlopaira acél rácsostartók támaszkodnak keretszerűen összeépítve. A 10db, egymástól 5,10m-re elhelyezett keretszerkezetre 1,5m-ként tetőszelemenek támaszkodnak, - amelyekre hőszigetelt tetőhéjalás kerül, kb. 4o-os lejtésben. A csarnokszerkezet térelhatároló falai hagyományos falazott kitöltő szerkezetből épülnek, pillérekkel és koszorúval merevítve.
  A kiszolgáló zóna hagyományos építésű szárnyai, sávalapokon nyugvó, falazott szerkezetekkel és az ezekre támaszkodó monolit vasbeton lemez födémekkel épülnek. Az „L” alakú és kis fesztávú épületrészek sarokpontján nyílik a reprezentatív főbejárat a Teve utca tengelyében, - mintegy építészeti gesztussal lezárva azt. A sarkon emelkedik a lépcsőház is, - minimálisra rövidítve az épület belső közlekedőit.
 A földszint egyik oldalán az öltözők sorakoznak, közvetlen, de rejtett kapcsolattal a pályához, - a másik szárnyban a sportpályát kiszolgáló raktár-szertár, valamint az előcsarnokot kiszolgáló büfék kaptak helyet. Ezen a szinten, - az emeleti lelátók alatt a térbővületben -, szükség szerint időszakosan kialakítható 2-3 sor mobil nézőtéri sor .
Az emeleten az egyik oldalhajó a közösségi helyiségeket , - a klubot a hozzá tartozó dohányzó terasszal és teakonyhával -, míg a másik szárny fő funkciója a kiszerkesztett lejtésszögű lelátósor, a mögötte sorakozó irodai, technikai, valamint gépészeti és személyzeti helyiségekkel.
A típusszerkezetű csarnok két oldalszárnya teszi az ipari jellegű szerelt alapépületet építészeti kompozícióvá, az oldalhajók kubista összemetsződései, megkomponált „dobozai” és előtetői és a kiegyensúlyozott lyuk-architectúra „ÉPÜLET”-té alakítja a száraz funkciósort. Ezt a hatást erősíti a hátsó homlokzaton kialakított „közvetítői páholy, stúdió, amelynek kívülről megközelíthető emeleti térbővületét színes rátét „dobozok” egymásba-metsződéseként fogalmaztuk meg, - oldva a nagy osztatlan homlokzat monotonitását.
A főépületrész fehér vakolt, falazott szerkezetekből épül, világosszürke lábazati vakolattal.
Az oldalszárnyak egyike téglaburkolatos, míg a másik hófehér vakolt felületű, - az emeleten kiselemes fém szendvics szerkezettel kombinálva. A hátsó oldal homlokzati „dobozai” szürke vakolt illetve piros fémburkolatú felületképzést kapnak. A vasbeton árnyékoló előtetők, és a főhomlokzat kiugró vasbeton - üveg elemének, valamint az oldalszárny hátsó épület szakaszának héjalása korcolt Zinc lemez.

Beruházás adatai

beruházó:
Budapest XIII. kerületi Önkormányzat
költség:
300.000.000 HUF
költség/nm.:
90.000 HUF

képek

- - - -