Főoldal  
bejelentkezés bejelentkezés
regisztráció > jelentkezési lap > súgó > támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram
Műveletek Lekérdezés Lekérdezés alapadatokra az alkotás helyére tervezői adatokra beruházói adatokra műszaki és leíró adatokra

adatlap: Kelet-Nyugat Kereskedelmi Központ

Alapadatok

- megvalósulás éve:
1991
nyilvántartás jellege:
regisztrált
jelleg:
új
szakirány:
építészet
fajta:
egyéb középület
regisztráció ideje:
2007-06-20

Tervezői adatok

felelős tervező: életműért kapott díjak: 
    Kossuth díj 1991
 
    Ybl-díj 1965
 
    Ybl-díj 1957
 
    Reitter Ferenc díj 1983
 
    Pro Architectura díj 1992
 
    Munka Érdemrend 1982

Az alkotás helye

ország:
Magyarország
hely:
1088 Budapest
cím:
Rákóczi út 1-3.
helyrajzi szám:
36557/2

Műszaki és leíró adatok

szintterület:
33.550 nm.
műszaki leírás:

KELET-NYUGAT KERESKEDELMI KÖZPONT BUDAPEST, 1991

Az épület a Rákóczi út és a Múzeum körút sarkán épült meg. A telken annak idején a Zitterbarth által tervezett és Skalmitzky által bővített  Nemzeti Színház állott.

A létesítmény központja egy 21x21 méteres átrium, amely köré a földszinten üzletek, az emeleten irodák csoportosulnak. A beépítéssel igazodtunk a szemben lévő Rákóczi úti saroképülethez úgy, hogy annak tükörképét építettük meg.

Kívánalom volt, hogy az épület megjelenésével igazodjék a szomszédos, több évtizede álló épületekhez, tükrözve az azóta eltelt idő technikai vívmányainak eredményeit, egyben előkelő, elegáns hatást keltsen.

A homlokzatépítés A, B, A ritmusával Budapest épületeinél fellelhető motívumot követtem. Két-két emelet  összevonásával a követelményekből adódó (kis) méreteket kívántam összebékíteni a szomszéd épületek jóval nagyobb emeletmagasságaiéval. A saroktoronyban a fel és lefele mozgó liftek látványa megkapó élményt nyújt az utca embere számára.

Beruházás adatai

beruházó:
Skanska

képek

- - - - -