Főoldal  
bejelentkezés bejelentkezés
regisztráció > jelentkezési lap > súgó > támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram
Műveletek Lekérdezés Lekérdezés alapadatokra az alkotás helyére tervezői adatokra beruházói adatokra műszaki és leíró adatokra

adatlap: Óbuda Gate Irodaház

Alapadatok

- Minősített alkotás megvalósulás éve:
2001
nyilvántartás jellege:
minősített
jelleg:
új
szakirány:
építészet
fajta:
igazgatási intézmény
regisztráció ideje:
2007-06-20

Tervezői adatok

felelős tervező: belsőépítészet:

Az alkotás helye

ország:
Magyarország
hely:
1023 Budapest
cím:
Árpád fejedelem útja 26-28
helyrajzi szám:
14581

Műszaki és leíró adatok

szakmai díjak:
 
 
Pro Architectura díj 2003
 
Property Award 2002
szintterület:
25.150 nm.
műszaki leírás:

ÓBUDA GATE IRODAHÁZ
Budapest, II., Árpád fejedelem útja 26-28.
az épület átadása: 2001. őszén (használatbavétel)

 

1. Helyszíni adottságok

A  létesítmény elhelyezésére kiválasztott terület Budapest városszerkezetében exponált helyen, az észak-déli tengelyt képező Duna folyam mentén, a Margit szigettel szembeni budai oldalon található.

Városképileg is különleges, eddig kellően föl nem fedezett helyet foglal el. Az épület látványa már a Margit-hídról feltűnik.

A városközpont irányából érkezve a Zsigmond térnél, a Lajos utca és az Árpád fejedelem útja elágazásánál, mintegy az óbudai városrész déli kapuját jelzi. Az előtte fekvő védett épület, a Csatornázási Művek létesítménye fölött, Pazar kilátás nyílik a főváros világszerte ismert központi panorámája, a Duna-hidak, a Parlament, a Vároldal és a Gellért-hegy felé.


2. Beépítés, közlekedés

A szabályozási tervnek megfelelően az összevont telek déli oldalán a Dunára merőleges összekötő utca jött létre, amely az ingetlent elválasztja a Csatornázási  Művek területétől. Ez a körülmény megfelelő lehetőséget kínált a főbejárat „védett” elhelyezésére.

A területen részlegesen még állt korábbi rossz állagú épületek lebontásra kerültek.

A régészeti kutatása is megtörtént az építtető támogatásával.

Az épület telepítési vonala körben a telekhatáron halad, követve a környéken  jellemzően kialakult keretes beépítési vonalat. A keretes beépítés fölött 16 m szélességben „üveghíd” formájában megnyílik, ezáltal a belső terek is vizuális kapcsolatba kerülnek a külvilággal, amely nagymértékben növeli azok használati értékét.

A beépítési magasság tekintetében az irodaház a szomszédos tűzfallal csatlakozó 1911-ben épült iskolaépülethez igazodik, ezáltal összhangban kerül a Duna-part és a Zsigmond-tér épületeinek léptékeivel is.

Közlekedési szempontból a terület jól diszponált.

A főbejárat hangsúlyozottan a déli oldalon nyílik, míg a gazdasági és parkoló forgalom a szomszédos iskolaépület tűzfalak mentén létesített rámpázott „car passage”-n keresztül bonyolódhat folyamatoson, megfelelően kialakított beléptetési rendszer és biztonsági felügyelet mellett.


3. Alaprajzi és funkcionális rendszer

Az épület a kor követelményeinek megfelelő, magas színvonalú, komplex ellátást nyújtó un. intelligens bér irodaház. A belső struktúráját a környezeti hatások mellett, a racionalitás, a flexibilitás és a karakteres változatosság igényére való törekvés határozta meg.

A megbízóval egyetértésben az irodák rendszere általában 135 cm-es modulban szerveződik, amely a szerkezeti rendszer alapja is.

Az alaprajzi rendszerben fix építést csak a függőleges közlekedést szolgáló lépcsőházi és felvonó blokkok és a strangfüggő vizes-csoportok igényeltek.

Az épület tömegében F+5 emeletes, külső oldalán magas tetős, tetőtér beépítéssel, pinceszintekkel együtt összesen 10 szintes. Az alsó három pinceszintet személygépkocsi parkolóhelyek foglalják el.

Földszinten az előcsarnok mellett üzletterek, wellnes center és egy belső ellátást nyújtó hangulatos snack-bár kapott helyet.
Az emeleti keretes beépítésű szinteken a különböző karakterigényű cégek folyamatosan változó béridodái nyertek elhelyezést.
A tetőtér vegyes hasznosítású, r észben jó kilátást biztosító irodaterületek , a belső oldalon pedig kiszolgáló gépházak helyezkednek el.


4. Építészeti kialakítás, anyaghasználat

Az épülettel szembeni alapvető elvárás volt, hogy távoli és közeli nézetből egyaránt feleljen meg a városszerkezetben, illetve a városképben elfoglalt különleges helyzetének, anyagaiban pedig igazodjon a környezetéhez, valamint funkcionális rangjának megfelelő minőséghez.

Szándékunk szerint a létesítmény építészeti megfogalmazásában a korszerűsség és a folytonosság elvén alapul, - hagyomány és korszerűség ötvözete kíván lenni. Fontos elv volt az épület kommunikációjának, valamint a külső-belső vizualitásnak megteremtése.

Az adott térség az épület minden oldalán különböző hatások vannak jelen, (pl. a Duna vízfelülete, a Lajos utca ritmusa, a Zsigmond-tér öble, a csatlakozó házak léptéke, a déli oldal panorámája az előtte fekvő létesítmény fölött stb.) amelyekre eltérő módon reagál saját egységes arculatának megőrzése mellett.
Az épületen szervesen megjelenő high-tech elemek (panoráma felvonók, üveghíd), valamint a belső zöldtető, segítenek a hely értékeinek integrálásában.

 

Beruházás adatai

beruházó:
NCC-Óbuda Gate Kft.

képek

- - - - - - - - -