Főoldal  
bejelentkezés bejelentkezés
regisztráció > jelentkezési lap > súgó > támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram
Műveletek Lekérdezés Lekérdezés alapadatokra az alkotás helyére tervezői adatokra beruházói adatokra műszaki és leíró adatokra

adatlap: E.A. Generali Providencia Biztosító Társaságok Irodaház

Alapadatok

Főbejárati sarok megvalósulás éve:
1994
nyilvántartás jellege:
regisztrált
jelleg:
új
szakirány:
építészet
fajta:
irodaépület
regisztráció ideje:
2007-05-14

Tervezői adatok

felelős tervező: életműért kapott díjak: 
    Ybl-díj 1987
társtervező:

Az alkotás helye

ország:
Magyarország
hely:
1066 Budapest
cím:
Teréz körút 42-44.

Műszaki és leíró adatok

műszaki megjegyzés:
A pesti nagykörút világörökség része, védelem alatt.
szintterület:
11.800 nm.
műszaki leírás:

E.A.GENERALI-PROVIDENCIA BIZTOSÍTÓ TÁRSASÁGOK IRODAÉPÜLETE


Az épület a Teréz krt. és a Szondy utca délnyugati sarkán épült, ahol 1945-ig az „Első Leánykiházasítási Egylet” székháza állt.

A tervezésnél a legtöbb időt annak mérlegelése igényelte, hogy a ritkán előforduló feladatot, nevezetesen a pesti nagykörút egységes, eklektikus épületsorának kiegészítését milyen megközelítéssel, építészeti eszközökkel oldjuk meg.
A mérlegelés tárgyát nem az képezte, hogy milyen épületet tervezzünk: a környezetétől eltérő, annak ellentétét képező, vagy hagyományos, esetleg historizáló épületet.
Az első percben egyértelmű volt számunkra, hogy modern, a mai funkcionális, gazdasági és használati játékszabályoknak és követelményeknek megfelelő épületet kell tervezni, mely magas technikai színvonalon és hatékonyan kivitelezhető.
A kérdés inkább az volt, hogy milyen módon, hogyan, milyen eszközökkel állítható elő egy úgynevezett „Tárgyi megfelelő”, egy olyan modell, mely egyrészt előhívja, másrészt közvetíti  egy u.n. „körúti ház” képzeletünkben elő képét, másrészt a mai követelményeket kielégíti.

Döntésünk eredménye egy belső udvaros, az utcavonalakon álló keretes beépítésű, vázas szerkezetű, méreteiben, arányaiban modern, egy kissé szokatlan 72, 5 cm-es modulban tervezett épület (ez is megrendelői követelmény volt), mely homlokzati tagoltságával, hangsú-lyaival, idézőjeles tektonikus eszközök felsorakoztatásával a környezet és a körúti épületso-rok nem másolata, de megfelelője.

Az épületnek a terepszint alatt 4 szintes gépkocsiparkolója van, a terepszint felett 9 szintes, összesen 13 szintet foglal magába. Főbejárata a Teréz körútról, gazdasági és személygépkocsi bejárata a Jókai utca felől nyílik.
Alaprajzi elrendezése egyszerű, a középfolyosós irodák belső udvart zárnak körül, mely az I. emelet felett üvegtetővel fedett.
A homlokzat burkolóanyaga gránitkő lapok, mely alkalmazása megrendelői döntés volt. A döntést a körúti levegő agresszív vegyi hatása, a kőanyag „öntisztuló” tulajdonsága indokol-ta.
A homlokzat viszonylag bonyolult méretösszefüggéseinek kézben tartására nagy segítség volt a megkívánt 72,5 cm-es modul és a számítógép alkalmazása.
A  polírozatlan, nem  finomcsiszolt gránit felület révén az épület belesimul a körúti házak tégla-kő-vakolatarchitektúrájába.


 

Beruházás adatai

képek

Főbejárati sarok Homlokzat részlet Homlokzat részlet Homlokzat részlet Homlokzat