Főoldal  
bejelentkezés bejelentkezés
regisztráció > jelentkezési lap > súgó > támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram
Műveletek Lekérdezés Lekérdezés alapadatokra az alkotás helyére tervezői adatokra beruházói adatokra műszaki és leíró adatokra

adatlap: Belvárosi Színház – Broadway mozi átalakítása

Alapadatok

Nézőtér megvalósulás éve:
2004
nyilvántartás jellege:
regisztrált
jelleg:
átalakítás
szakirány:
építészet
fajta:
egyéb középület
regisztráció ideje:
2007-02-19

Tervezői adatok

felelős tervező: munkatárs:
Szekeres Rozália
belsőépítészet:
Somlai Tibor

Az alkotás helye

ország:
Magyarország
hely:
1073 Budapest
cím:
Károly körút 3/a
helyrajzi szám:
34522

Műszaki és leíró adatok

műszaki megjegyzés:
A színház közönségforgalmi területei és a nézőtér műemléki védettséget élvez.
szintterület:
2.508 nm.
műszaki leírás:

R Ö V I D Í T E T T   M Ű S Z A K I   L E Í R Á S

Az épületet az Első Katonai Biztosító Intézet építette 1911-1913 között. Tervezője Hoepfner Guido műépítész volt. A mozgóképszínházat 1938-ban alakították ki, de csak 1939-ben tudták megnyitni a korábbi étterem és mulató helyén. A mozi végső tervezője Domány Ferenc volt. A filmszínház különlegessége a nézőforgalom elválasztott szervezésében illetve a nézőtér építészeti kialakításában rejlett. A nézőtéren az álmennyezet, a falak formálása, a padló lejtése és a széksorok elhelyezésének megoldása, azaz a belső tér kialakítása egyedülálló értéket képvisel. Ezért 2002-ben Műemléki védettség alá helyezte a KÖH. Működése alatt a mozit többször felújították, megpróbálva védekezni a beázások ellen és eltüntetni annak nyomait.
Amikor elkezdtük felmérni a Broadway mozit és a hozzávásárolt pincerészeket a –2 szinten kb. 20 cm vastag sár, a mélyebb helyeken állóvíz volt. A tervezés során kiderült, hogy csak egy teljes körű, mindenre kiterjedő felújítás és átalakítás mentheti meg a mozit és az épületet. A műemléki védettség következtében, elsődleges célunkká vált, hogy az új igényekhez igazodva maximálisan megtartsuk, és visszaállítsuk az 1938-as belső architektúra elemeit.
Az egykori Broadway mozgóképszínház bejáratának pontos megjelenéséről korabeli fotók árulkodnak. Az átalakítás során a bejáratot és az előtetőt az eredetinek megfelelően állítottuk helyre. Az előtetőt és a portált formájában eredeti, anyagában pedig a ma használatos polírozott rozsdamentes acélból állítottuk helyre. Az előcsarnok műkő burkolatának teljes cseréje szükségessé vált, de az eredeti színben és osztásban valósult meg. Az 1938-as állapothoz képest a mozi a földszinten két helyiséggel bővült az idők folyamán, melyekből iroda és porta lett. A földszinten 1938-ban az előtérben egy pénztárfülke volt elhelyezve. Ennek a fülkének az anyaghasználatát (rozsdamenetes acél, fekete és fehér Opak üveg) hoztuk vissza falburkolatként az előtérben és közönségforgalmi területeken. A földszinten a bejáraton kívül megtartottuk a közvetlenül az utcákra vezető két kijáratot, ahová eredetileg kávézót terveztünk, de ez nem valósult meg.
A földszintről két húzott karú lépcsőn juthatunk egy szinttel lejjebb az első pinceszintre. Az első pinceszinten helyezkedett el a mozi előcsarnoka, ruhatára és büféje. Mivel a színházhoz sokkal nagyobb ruhatárra volt szükség, azt a második pinceszinten helyeztük el, s így egy plusz pultot tudtunk kialakítani a szervírozás részére.
Az előcsarnok eredeti lefedéséről nem állt rendelkezésünkre dokumentáció. A munka kezdetekor megörökölt prizma szerű lefedést mindenképpen meg kívántuk változtatni. Az előtető földszinti, előcsarnokba futó álmennyezetét meg nem szakítva, utalni kívántunk a nézőtér álmennyezeti struktúrájára és nagyvonalú napkorongot imitáló megoldására.
A második pinceszintre érve a bejárati lépcsők felől oldalanként 3 átjárón keresztül jutottunk a nézőtérre, ahonnan a kijárati lépcsők felé 4-4 átjárón távozhattunk. Így a külön előadásokon a nézők nem keveredhettek. Az új elrendezésnél - a napi egy előadásra való tekintettel – ez már nem volt fontos szempont. Sokkal fontosabb volt, hogy a mintegy 510 néző leérkezve el tudja helyezni a kabátját, hogy megfelelő nagyságú vizes blokkokat tudjunk kialakítani, továbbá, hogy a háttérfunkciókat el tudjuk helyezni az igényeknek megfelelően. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kijárati lépcsők egy részét elbontjuk, így a lenti előtereket egybe tudtuk kötni egymással, és így megoldhatóvá vált a ruhatárak és a mosdók megfelelő elhelyezése.
A nézőtéren a rajzoknak megfelelően a széksorok elrendezési elvét megtartottuk, de 8 extra méretű székeket is elhelyeztünk, és a mozgássérültek számára is kialakítottunk 6 helyet. A színházban minden székről látható a teljes színpad. A nézőtér közepén lévő két nagy pillérre komponálva készíttettük el a vezérlőpultokat, melyeket sehol máshol nem lehetett elhelyezni úgy, hogy ragaszkodásunk az eredeti térhez jobban ne csorbuljon. A nézőtér hátsó falát szimmetrikus módon átalakítottuk, ezzel is teljesebbé téve a létesítmény csaknem tökéletes szimmetriáját. A színpad méretét a lehető legnagyobbra növeltük, formáját a régihez hasonlóvá alakítottuk. Az 1938-ban feltöltött zenekari árkot kibontva és újraépítve 19 zenész számára alakítottunk ki helyet. A terem moziként való használatának lehetőségét is megtartottuk, és a vetítő helyiség mellett az első pinceszinten kialakítottunk egy előkészítő stúdiót.
A nézőtéren újra kikísérleteztük a fa tapéta használatának lehetőségét. Nagy örömünkre ez a Domány által kedvelt anyag újra felhasználásra került, ráadásul az eredeti helyén és struktúrájában.
A színpadon a lehető legmodernebb és legteljesebb technikát kérték elhelyezni. Ez komoly kihívást jelentett, mivel a színpad méretei ezt majdnem lehetetlenné tették.
A színház kiszolgáló funkcióinak elhelyezésére (öltözők, raktárak, stb.) a második pinceszinten a megvásárolt tárolókat használtuk fel. A két eddig külön használt területek összekötéséhez a 90 cm-es téglafalakat kellett úgy kiváltani, hogy közben a feltöltés miatti szintmagasság különbségek észrevehetetlenek maradjanak.

Beruházás adatai

beruházó:
Komondor Holding zRt

képek

Nézőtér