Főoldal  
bejelentkezés bejelentkezés
regisztráció > jelentkezési lap > súgó > támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram
Műveletek Lekérdezés Lekérdezés alapadatokra az alkotás helyére tervezői adatokra beruházói adatokra műszaki és leíró adatokra

adatlap: Nyaraló és Borospince (Tihany)

Alapadatok

É-Ny homlokzat Minősített alkotás megvalósulás éve:
2002
nyilvántartás jellege:
minősített
jelleg:
új
szakirány:
építészet
fajta:
lakóépület
regisztráció ideje:
2007-02-19

Tervezői adatok

felelős tervező: statikai tervező:

Az alkotás helye

ország:
Magyarország
hely:
8237 Tihany
cím:
Óvár
helyrajzi szám:
05/104

Műszaki és leíró adatok

műszaki megjegyzés:
Tájvédelmi körzet
szakmai díjak:
 
 
Év kertje Díj 2003
szintterület:
140 nm.
műszaki leírás:

Hamvas Béla mondása, hogy a víz először borrá változik, másodszor a bor vérré, a víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem.
Az anyagból lélek, a lélekből szellem metamorfózisa munkál a Balaton felvidék szőlőtermő lankáin.

A telek Tihany, Óvár egyik legszebb pontján fekszik, hossztengelyével K É-K irányban, a Balatonfüredi öbölre néz. Az épület Tihany - jellemző építészeti - tájképébe egy présház archetípusaként jelenik meg. Szándékom volt, a védett környezetre jellemző építészeti jegyek arányos, finom, játékos társításaival (ötvözésével), nem a népi építészetet utánzó, hanem új esztétikai minőséget adó épület tervezése, a táj szemlélésének (megélésének) és a bor szertartásának emelt szentély állítása, a ma emberének is élhető tartalmakkal.
Ezen gondolatok és szándékok megvalósításának méltó társa volt az építtető Gerendási Péter.

Az épület (mint a szentélyek általában) tengelyes szerkesztésű.
A vizuálisan nyitott főtengelyre fűzve először egy 8,5x3 m-es borospince található a pincedomb alatt, ami előtt üvegtetős átrium áll (mintegy meditatív borkóstoló tér), majd a lakótér centrumába állított tűzrakó hely (két irányból nyitott kandalló) következik a sort a tengely másik végén a tavon felkelő napra tájolt pazar kilátás zárja.. A tengely jobb és bal oldalára a kiegészítő funkciók - konyha – csigalépcső – csizmamosó – kamra – tároló – vizesblokk – kerültek. A tetőtérben a rekreáció terei – hálószobák – fürdőszoba – találhatók.
 
Nagy gondot fordítottunk a szőlőskertre, az elhanyagolt öreg tőkék helyére új telepítésű, bakhátas művelésű Tihanyi Cabernet Savignon szőlőt (961 tőke) ültettünk, sajátos esztétikai élményt adó díszkert és haszonkert ötvözetét hozva létre. Ez a kert egy év múlva az Év Kertje díjat kapta.

Az épület külső anyaghasználatában a táj jellemző anyagai jelennek meg így a zöldesszürke tihanyi kő, a nádfedés, a sötét, rusztikus, homokfúvással öregített tölgyfa gerendás áthidalók, a fa épületszerkezetekhez színben illeszkedő, egyedi gyártású tölgyfa nyílászárók és spaletták. A környezetre jellemző anyaghasználat elemi erővel képes megjeleníteni az adott helyhez tartozást.
A belső térben a finomabb megmunkálású természetes anyagok használata jellemző, így az akácfa padló, a fehér festett falak, a fehér porcelán dézsák, stb. A magas műszaki színvonalon kivitelezett épület egy építési ciklusban – tavasztól tavaszig – épült fel.

Beruházás adatai

beruházó:
Dr. Gerendási Péter
költség/nm.:
280.000 HUF

képek

É-Ny homlokzat Tó és ház kapcsolata Macskalépcsős oromfal és pincedomb Részlet a D-Ny homlokzatról Épület – átrium – pincedomb kapcsolata É-K   homlokzat Lakótér Átrium Borospince rakott kő dongaboltozattal