Főoldal  
bejelentkezés bejelentkezés
regisztráció > jelentkezési lap > súgó > támogatók: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti Kulturális Alapprogram
Műveletek Lekérdezés Lekérdezés alapadatokra az alkotás helyére tervezői adatokra beruházói adatokra műszaki és leíró adatokra

Súgó a "BÉK - Alkotások" honlaphoz

A BÉK Alkotások honlapjának alapja egy intelligensen kereshető adatbázis. Maga a honlap egy adatbázis-kezelő felületnek tekinthető.

Az adatbázis építészeti, belsőépítészeti, műemlékvédelmi, táj- és kertépítészeti valamint terület- és településtervezési szakterülethez kapcsolódó alkotások tervezésének numerikus, szöveges és képi információkat. A szakmai díjjal elismert alkotások "minősített" jelzéssel szerepelnek az oldalon.

A honlapon a következő típusú oldalakkal találkozhat a látogató:

  1. Lista oldalak: Kivonatosan (részletes ill. rövid kivonat formájában) jeleníti meg az adatbázis valamely részének vagy a teljes adatbázisnak a tartalmát. A lista neve a fejlécen jelezve van. Az "aktuális gyűjtemény" név mindig az utoljára alkalmazott keresés eredményét jelenti.
  2. Adatlap oldalak: Egy-egy alkotással kapcsolatos információk teljes köre egy oldalon jelenik meg. Az alapadatok csoportján túl további négy csoportra / blokkra bontva tekinthetők meg az szöveges és numerikus információk. A kisméretű képekre kattintva egy képnéző ablakban lehet a nagyobb méretű képeket megjeleníteni.
  3. Lekérdező oldalak: Adatcsoportonként külön oldalakon adhatunk meg lekérdezési feltételeket. A fejlécen beállíthatjuk a keresés forrását / kiindúlópontját, aminek nem szükségképpen kell a teljes adatbázisnak lenni. A kitöltött lekérdező űrlapok elküldése után egy listában kapjuk vissza az adatbázis azon részét, amely a megadott feltételekhez illeszkedő adatlapokat tartalmazza. A lekérdezéssel előállt gyűjteményt újabb feltételek megadásával tovább szűkíthetjük (ekkor forrásnak az aktuális gyűjteményt válasszuk), ily módon feltételek láncolatával vethetjük össze az adatbázis tételeit, egészen addig míg elő nem áll az általunk keresett részhalmaz. Erre lentebb megfogalmazunk egy konkrét példát. Regisztrált felhasználók a lista-sorban található "M"-re kattintva elnevezhetik és elmenthetik egy adott keresés eredményét. Ez lehetővé teszi, hogy később - akár pár hét múlva - visszatérjenek az adott kereséshez és ismét megtekintsék az eredményét, ill. folytassák azt.

Példa bonyolultabb keresésre: Tegyük fel, hogy azokat a 2000-2005 között Budapesten épült alkotásokat keressük, amelyek 1 Mrd forintnál nagyobb költséggel épültek, és Budapeset Építészeti Nívódíjat kaptak. Ekkor a kívánt eredményhez három lépésben juthatunk el (a lépések sorrendje nem kötött): Először feltételeket szabunk meg az alkotás helyére, vagyis a település adatnál kiválasztjuk Budapestet. Ugyanezen az ürlapon az alapadatoknál bejelölhetjük a megvalósulás événél a 2000-2005-ös intervallumot. Ezután elküldjük a feltételeket és visszakapjuk az ennek megfelelő tételek listáját, pl. 45 alkotást. A második lépésben - ekkor a fejléc lista-boxban az "aktuális gyűjtemény" szerepeljen - a beruházói információk költség adatára kérdezünk rá. A feltétel elküldése után az új lista már 45-nél mindenképpen kevesebb tételt tartalmazhat, legyen ez pl. 11. A harmadik lépésben a műszaki és leíró adatok lekérdezési oldalán a díjak listájából jelöljük ki a megfelelőt, és utána kattintunk az "elküld" gombra. A keresés után a visszatérő lista tartalmazhat pl. 4 építményt, és ezek már mind megfelelnek az előre megszabott feltételek együttesének. Egyenként megnézhetjük ezen alkotások részletes adatlapját.